Elkötelezettségünk a precizitás felé
Mint a mechanikus órákat helyben gyártó vállalatok egyike, az ORIENT és az ORIENT STAR karórákat a lehető legkiválóbb minőséggel, illetve pontossággal hozzuk létre.

A mechanikus és a kvarcórák külünbözőségei

A mechanikus és a kvarcórák bár különbözőképpen működnek, viselőjük számára egyedi előnyöket biztosítanak.

Mechanikus

A mechanikus órát egy főrugó működteti. Az óra többszáz elemből összeállított működését gyakran az óra „szívének” hívják. A kézi felhúzós mechanikus órában a szív akkor dobog, amikor a főrugót a koronánál felhúzzák – ezzel egyedi, emberi jelleget kölcsönözve az órának. Ebben különbözik az automata mechanikus órától, amelynek esetében a főrugó a viselő mozgása miatt tud működni.

A mechanikus órát tervezőmunka és hosszú távú tartósság jellemzi. Ezek az órák megfelelő gondosság mellett sok-sok évig használhatók, így akár generációkon keresztül is továbbadhatók.

Kvarc

A kvarcóráknak alapvetően három típusa van, amelyek közül mindegyiket automata akkumulátor működtet. Az analóg kvarcórában a mechanikus órához hasonlatosan fogaskerekek találhatók, de akkumulátora kvarckrisállyal működik, a pontosság érdekében. A digitális kvarcóra nem fogaskerekekkel, hanem elektromos áramkörrel működik. A fényenergiával működő kvarcóra pedig különböző fényforrások energiáját használja fel a számlap alatt található napelem feltöltéséhez. Ezek lehetnek analóg vagy digitális órák, működhetnek akkumulátorról, vagy fényenergiával.

A mechanikus órák működése
A mechanikus óra minden egyes eleme azért működik együtt, hogy az óráról Ön leolvashassa az időt, így pontosan tudja, hogy mikor történnek a fontos pillanatok.

Kézihúzós

A mindennapos használatra és a speciális eseményekre is kiválóan alkalmas, kézihúzós mechanikus órák a felhúzás után azonnal működésbe lépnek, így akkor biztosítják a lehető legoptimálisabb működést, ha minden nap ugyanakkor húzzák fel őket.

A kézihúzós mechanikus órákban három fő elem határozza meg a működést. Az első elem a főrugó, amely az energiát biztosítja, és amelyet a korona lassú és óvatos felhúzásával lehet működésbe hozni. A kézihúzós energia a felhúzó kerék főrugójában raktározódik el, és onnan második elembe, a fogaskerekekbe jut, amely aztán az óra mutatóit mozgatja vele. Ezt az energiát aztán a forgómozgásból oda-visszamozgássá alakítja a gátszerkezet, amely az energia átviteléért felel. Ugyanekkor kap energiát a harmadik elem, a billegő is, amely folytatja az oda-visszamozgást. A billegő előre és hátra leng, ezzel biztosítva a pontosságot. Az idő pontosságát a hajszálrugó biztosítja, amely a pontosan meghatározott billenést biztosítja. A mutatók az egyes fogaskerekekhez csatlakoztatva mutatják az időt.

Automatikus

Az automata mechanikus órák az olyan viselők számára optimálisak, akik a mindennapos használat során nem szeretnének a kézi felhúzással foglalkozni. Az óra járása mindaddig biztosítva van, amíg az óra a viselő karján helyezkedik el. Egyszerre legalább nyolc órán keresztül kell hordani ezeket az órákat ahhoz, hogy a lehető legpontosabb időt mutassák, majd levéve akár 40 órán keresztül is fenntartható a pontosság.1

Az automata mechanikus órákban három fő elem határozza meg a működést. Az első elem a félkör alakú forgórész, amelynek elhelyezkedését egy golyóscsapágy biztosítja, amely a viselő csuklómozgása alapján forgásával felhúzza a főrugót. A második elem egy excentrikus csapszeg, amely a gravitáció segítségével bekapcsol egy tengelyt, és lengésbe hozza a forgórészt. A forgórész működésének energiája ekkor átkerül a kilincsműbe, amely egy, az összes többi elemmel összekapcsolt felhúzó mechanizmus. A kilincsmű az automata mechanikus óra méretét megnöveli a kézi felhúzós órához képest, mivel ez extra mechanizmusnak számít.2

A mechanikus órák előnyei

Zöld energia

A mechanikus órák gazdaságos és környezetbarát termékek, mivel nem használnak elektromos áramot, illetve csak természetes összetevőkből állnak.* Így tehát kifejezetten környezetbarát termékeknek számítanak.

Presztízs

A minőségnek és a szépségnek köszönhetően a mechanikus óráknak presztízse van – mindig is a jómód, a jó ízlés és a kifinomultság szinonimái voltak.

Minőség

A mechanikus óra megáll, ha leveszik, vagy hosszú ideig nem hordják. Ezzel energiát takarít meg, illetve a fogaskerekek sem használódnak el. Rendszeres karbantartással és gondoskodással a mechanikus óra egy olyan tartós befektetés lesz, amely akár generációkon is átível.

Emlékezetes pillanatok az ORIENT karórával

1. Forrás: http://forums.watchuseek.com/f2/how-often-do-you-have-wind-hand-wound-mechanical-250806.html

2. Forrás: https://automaticwatchesformen.com/how-does-automatic-watch-work

* A mechanikus órákat gumiszíjak egészítik ki, amelyek összetartják az egyes elemeket. Ez az elem nem számít természetesnek.