A büszkeség, ami a mechanikus órák gyártását hajtja Japánban

Masatoshi Endo

Masatoshi Endo 2016. december 1-jén lépett hivatalba az Akita Epson Corporation elnökeként. Endo, aki korábban az ORIENT gyártási üzletágának volt a vezetője, az ORIENT órák rendíthetetlen gyűjtője is egyben.

Az ORIENT az 1980-as években a tengerentúlra telepítette át gyártási központjait. Ennek ellenére a karórakészítés oroszlánrésze még mindig a Japán északi részén fekvő Tohoku régióban folyik. Az 1986-ban alapított Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. (a jelenlegi Akita Epson) nyomtatási technológiájának továbbfejlesztését követően, a vállalat a karórák mellett a nyomtatóalkatrészek felelős gyártójává vált. Az ORIENT, amely megalapítása óta folyamatosan foglalkozott a mechanikus órák gyártásával, az órakészítés élvonalába került.


Az ORIENT anyavállalata az Akita Epson (a korábbi Akita Orient Seimitsu Co., Ltd.), amelynek gyára Yuzawa város külvárosában található, Akita prefektúrában. Az órák mellett nyomtatófejeket és egyéb cikkeket is gyártanak.

Yuzawa városa Akita prefektúra déli részén fekszik. Az Akita Epson székhelye a külvárosában található. A cég elődje az egykori Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. Az 1986-ban alapított Akita Epson jelenleg 1000 munkavállalót foglalkoztat, Akita prefektúra egyik vezető vállalataként. Korábban az ORIENT óráit a tokiói a Hinóban működő gyárban gyártották, ám az analóg kvarcórákra fókuszáló termelés nagy részét később a tengerentúlra helyezték át. A mechanikus órák gyártásának központja Japánban maradt.

Masatoshi Endót 2016. december 1-jén nevezték ki az Akita Epson Corporation elnökének. Endo, aki, mint süllyesztékjavító csatlakozott 1982-ben az Orient Watch vállalathoz, részt vett az Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. megalapításában, majd a menedzsmentjében, miután elnöki tisztséget is vállalt. Az elmúlt évek alatt Endo végig figyelemmel kísérte az ORIENT termelését.

Endo így nyilatkozott: „Azóta, hogy csatlakoztam az Orient Watch vállalathoz, tisztában vagyok vele, hogy a süllyesztékes kovácsolás technológiái mekkora jelentőséggel bírnak, így a többi japán és kínai gyártótól való megkülönböztetés jegyében mi jóval nagyobb precizitásra törekedünk. Az 1990-es évektől kezdve az órák alkatrészeinek gyártása során kifejlesztett rendkívül nagy pontosságú feldolgozási technikák segítségével javítottunk a süllyesztékek precizitásán, illetve az Epson mérnökeivel karöltve bonyolult fejszerelvényeket is gyártottunk, a nyomtatók fő elemeként. Azon törtük a fejünket, hogy milyen egyéb munkákat vállalhatnánk el Akitában, és hozzáláttunk a kész órák gyártásához.”


A szerkezetet félig láttató ORIENT STAR karóra polírozásának folyamata. Annak érdekében, hogy a billegő látható legyen a számlap kis ablakán keresztül, a szerkezetet láttató modellek esetén a csapágylemez kis ablakon át látható részét tükörfényezik. Ez manuálisan történik.

Az Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. sikere azonban nem csak az ORIENT sikere. Ahogy Endo magyarázta, az Akita Epson tovább finomította az órák alkatrészeinek gyártásához szükséges süllyesztékek gyártási és megőrzési technológiáit. Napjainkban a nyomtatófej-alkatrészek gyártása mellett az Akita Epson hordható eszközöket (karórákat) és alkatrészeket, rendkívül nagy pontosságú alkatrészeket, süllyesztékeket, szerszámbefogókat és szerszámokat gyárt, illetve használ fel. Mindezt pedig az Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. által létrehozott süllyeszté-feldolgozási technológia tette lehetővé.

A mechanikai szerkezetet borító dekorációs munka az Akita Epson üzletszintjén folyik, ahol a CNC gépek is sorjáznak. Elhaladván a szerszámgépek előtt, amelyek mintákat, így kör alakú vájatokat és csíkokat ütnek a csapágylemezekre és a hidakra, a szerkezetek automatizált összeszerelő soraihoz jutunk.

Az Akita Epson vállalat, amely az 1990-es évek óta gyártja az Epson szerkezeteit, kiemelkedő munkát végez a kvarcszerkezetek gyártása terén is. A japán gyártókra oly jellemző kompakt gyártósorokon felül az Akita Epson rugalmas gyártási rendszert is alkalmaz.
Míg az Akita Epson a modern gyártási módszerekre összpontosít, addig az ORIENT továbbra is a hagyományos órakészítési módszerekkel dolgozik. Mindezt jól jelképezi a Tohoku régióban működő alkatrészgyár. Az üzem 1974 októbere óta gyártja az ORIENT 46-os sorozatszámú szerkezetének csapágylemezeit és hidait. A titok a karikaprésgépben rejlik. A gyárvezető elmondása szerint „a gép már 50 évvel ezelőtt is létezett. Valószínűleg már az ORIENT hinói üzemében is használtak ilyen eszközöket.” Soha nem gondoltam volna, hogy egy japán óragyárban ennyi prés működhetne, a csapágylemezek és hidak előállítására. A japán órakészítőknek azonban sikerült kiváló minőségű termékeket előállítani elfogadható árak mellett, a préstechnológia továbbfejlesztésével. Endo büszkén mondta: „Úgy tűnik, hogy bármely cég képes présgépek használatával fémet vágni, a mi munkánkat azonban nehéz utánozni. Csak megbízható karikaprés-karbantartás révén lehet jó szerkezeteket gyártani.”

A perforált csapágylemezeket és hidakat egy galvanizáló üzembe továbbítják, ahol az egyenetlenségek csiszolással történő eltávolítását követően a csapokat és a köveket rögzítik. Aprólékos munkáról lévén szó, a galvanizálás előtt a szerelékek már elég tiszták. Nyoma sincs a tömegtermeléssel gyártott szerkezetek csapágylemezeire és hidaira jellemző vetemedéseknek, és az egyenetlenségeket is szépen eltávolították. Nem csoda, hogy egy ilyen szerkezet kiválóan használható a magas minőségű ORIENT STAR órák gyártásához.


A 10 tonnás présgépek alól csapágylemezek, hidak és egyéb alkatrészek kerülnek ki.
Az alsó és felső sorok egyidejű munkájának köszönhetően az alapanyag mindkét oldala egy lépésben formázható, növelve a termelékenységet.

A gyárvezető állítása szerint „az ORIENT STAR csapágylemezeit manuálisan csiszolják, egyenként.” A csiszológépeket emberek üzemeltetik, akik nagy gondossággal polírozzák a csapágylemezeket. A polírozás azért lehet annyira szép, mert a csapágylemezek felszíneit egyenletesre csiszolják a présgéppel való megalkotást követően.

Az Orient Watch és az Epson egyesülése révén lehetővé vált az órák gyártását illető know-how átörökítése az Epson technológiája és tőkeerőssége mellett, mely a termelékenységen kívül a minőségre is jótékony hatással van. Endo úgy véli, hogy „a japán óraipar semmiben sem marad alul a svájcival szemben. A továbbiakban is azon leszünk, hogy a technológia korszerűsítése mellett a vásárlók számára is vonzó gyártási megoldásokat javasoljunk és valósítsunk meg.”

*Eredeti megjelenés: Chronos, japán kiadás, 2020. március