Archívumokból újjászületett nosztalgikus darabok

Az Orient Watch vállalat 2017-ben egyesült a Seiko Epsonnal. Azóta az ORIENT gyakorta nyúlik vissza archívumához, miközben továbbra is megfizethető modellek gyártójaként pozicionálja magát.
Jó példa erre a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER modell, amely az ORIENT márka 70. évfordulója alkalmából került ismét kiadásra.

*Nem teljes értékű búvárórák, amelyek megfelelnének az ISO-szabványoknak.

(Balra)
WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
RA-AA0D04G. Búvárórákhoz hasonló stílusú karóra, amely az eredeti, 1965-ben kiadott King Diver modell újragyártása. A 70. évfordulós, korlátozott darabszámú kiadás „Jaguar Focus” számlappal kerül forgalomba, az ORIENT márka szimbólummá vált jellemzőjével. Noha továbbfejlesztett vízálló tulajdonságokkal rendelkezik, az ISO-szabványok értelmében nem minősül búvárórának. Automata (kaliber: F6922). Kőszám: 22. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 43,8 mm, vastagsága 14 mm). Vízállóság: 20 bar. Korlátozott darabszám: világszerte 2700. Az egyenértékű modell ára Japánban 45 000 ¥.

(Jobbra)
Eredeti WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
Az ORIENT első vízálló órája belső forgó lünettával. Két koronájával és elvékonyodó lünettájával a formavilág az 1960-as évek svájci gyártású búváróráit idézi. 1969-ben az AAA King Diver váltotta fel. A karóra háromféle számlappal ismert. A fényképen a legnépszerűbb számlap látható, foszforeszkáló pontokkal. Automata (L-típusú, kaliber: 660). Kőszám: 25. 18 000 vibráció/óra. SS (átmérő 43 mm). Vízállóság: 40 m. A gyártása megszűnt.

EREDETI

ÚJ VÁLTOZAT

EREDETI

A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER eredeti modellje, amelyet 1965 és 1969 között gyártottak, foszforeszkáló festékkel bevont, nyíl alakú mutatókkal került forgalomba. Az órakör háromdimenziós jelzési dombornyomással készültek.

ÚJ VÁLTOZAT

A 2020-ban bemutatott, újragyártott modellek négyféle számlappal kerülnek forgalomba. Az itt bemutatott modell „Jaguar Focus” számlappal rendelkezik, arany és fekete színekben. Az órakör jelzései gyémántvágott formában élnek tovább, miközben a mutatók is két irányban eszközölt, gyémántvágott megjelenést kaptak.

EREDETI

Mivel az automata mechanika 30 mm-es átmérőt igényel, a nagy méretű tok 43 mm-es. Ebből kifolyólag a tok fülei lefelé kanyarodnak, megkönnyítve ezzel az illeszkedést az óra viselése közben. Tokja kompresszoros tokhoz hasonló, noha a háta hagyományos módon, csavarral záródik.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok kortárs, modern megjelenést kapott. A fülek megrövidülése következtében egyszerűbbé vált a kezelés.

A WEEKLY AUTO ORIENT KING
Az 1965-ben napvilágot látott DIVER kompresszoros tokja vízálló megoldást garantált, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett akkortájt, mellé pedig hatékony emelőkerekes automata mechanika társult. A karóra rendelkezett egy belső forgó lünettával, amelyet egy korona mozgatott 2 óránál. Második búvárórája estén az ORIENT azt a mechanizmust vette át, amit csupán néhány svájci óragyártó alkalmazott. A kihívások felé való odafordulás mindig is jellemző volt az ORIENT vállalatra. A tok felépítése megfelelt a hagyományos, csavaros hátlapú tokokénak. A tok megnövelt méretéből adódóan azonban sokat javultak az óra vízálló tulajdonságai, a korábbi „junior” verziónak számító CALENDAR AUTO ORIENT SWIMMER modellel összehasonlítva, a vastagabb vízálló tömítésének is köszönhetően.

Svájci búvárórákra emlékeztető stílusos kialakítása révén, valamint a 6 óránál elhelyezett, egyedi dátumkijelzőnek köszönhetően a karóra hamar a gyűjtők kedvencévé vált. Mivel a tok átmérője elérte a 43 mm-et, az ORIENT a későbbiekben megkezdte a kisebb modellek gyártását is, hagyományos külső forgó lünettával, valamint kézihúzós megoldással.

A fejlesztőcsapat akkor fedezte fel ismét a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER modellt, amikor az archív tartalmak között kutatva arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi az, ami az ORIENT márkát olyan egyedivé teszi, aztán 2020-ban megszületett az óra új kiadása, az ORIENT márka 70. évfordulóját ünnepelendő. A csapat célja az volt, hogy az újragyártott modell a lehető legpontosabb mása legyen az eredetinek. Felkutatták a számlapon látható dátumjelző betűtípusát, valamint minden más alkalmazott betűtípus esetén igyekeztek a lehető leghasonlóbb eredményre jutni. A kidomborodó üveg látványát kristályüveg használatával sikerült visszaadni. Hasonló erőfeszítéseket tettek a karóra fémszíjának esetében is. A fejlesztők kifejezetten a modell számára reprodukálták az eredeti fémszíj kialakítását.

Mindeközben az ORIENT jelentősen feljavította a karóra részleteit. A vízállóság 40 méterről 200 méterre nőtt, a fémszíj esetén pedig a hajtott szemes szíjat felcserélte a tartósabb, tömör szemekből álló óraszíj. A mutatók 2 irányban eszközölt gyémántvágással készülnek, a koronák lazasága pedig teljességgel megszűnt. Az órakör dombornyomott jelzéseit felváltották a több darabból álló jelzések. Összefoglalva, a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER kiváló minőségű búvárórává avanzsált, megtartva korábbi formavilágát.

Valamennyi modell szemrevaló, az ORIENT rajongók körében azonban a limitált kiadású, színátmenetes számlappal ellátott darabok a legnépszerűbbek. A mostanában közkedvelt színátmenetes számlapot az ORIENT az 1970-es években vezette be, „Jaguar Focus” elnevezéssel. Végül ilyen számlap került a limitált darabszámú WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER órára is, szimbolikus színekbe öltöztetve az ikonikus ORIENT darabot.

A 70. évfordulóját ünneplő ORIENT megbízható kivitelezéséről elhíresült márkaként aktívan kutatja archívumait. Mindezek mellett az ORIENT arra törekszik, hogy megőrizze múltjának figyelemre méltó vívmányait. A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER működése követi a jól bevált megoldásokat, ám az ára Japánban jelenleg csupán 45 000 ¥. Az ORIENT megfizethető árai tehát továbbra is változatlanok, még a legújabb, mutatós búvárórák esetén is.

ÚJ SZÍN
RA-AA0D02R

ÚJ SZÍN
RA-AA0D03E

EREDETI MEGJELENÉS
RA-AA0D01B

A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
Modell megjelenésével az ORIENT márka 70. évfordulójáról kívántak megemlékezni. Az eredeti formavilág megtartása mellett újragondoltak számtalan funkciót, így a vízállóság már egészen 20 bar nyomásig garantált, a szíj pedig tömör szemekkel készül. Az óra négyféle számlappal kerül forgalomba: a színátmenetes „Jaguar Focus” számlappal (RA-AA0D04G, amelyből a világon mindössze 2700 darab készül), az eredeti fekete számlappal (RA-AA0D01B), valamint a két új, köztük a zöld (RA-AA0D03E) és piros (RA-AA0D02R) színű számlappal. Az egyenértékű modell ára Japánban 45 000 ¥.

*Eredeti megjelenés: Chronos, japán kiadás, 2020. március