Otthoni készülékek Orient70thKingDiver

Archívumokból újjászületett nosztalgikus darabok

Az Orient Watch vállalat 2017-ben egyesült a Seiko Epsonnal. Azóta az ORIENT gyakorta nyúlik vissza archívumához, miközben továbbra is megfizethető modellek gyártójaként pozicionálja magát.
Jó példa erre a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER modell, amely az ORIENT márka 70. évfordulója alkalmából került ismét kiadásra.

*Nem teljes értékű búvárórák, amelyek megfelelnének az ISO-szabványoknak.

(Balra)
WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
RA-AA0D04G. Búvárórákhoz hasonló stílusú karóra, amely az eredeti, 1965-ben kiadott King Diver modell újragyártása. A 70. évfordulós, korlátozott darabszámú kiadás „Jaguar Focus” számlappal kerül forgalomba, az ORIENT márka szimbólummá vált jellemzőjével. Noha továbbfejlesztett vízálló tulajdonságokkal rendelkezik, az ISO-szabványok értelmében nem minősül búvárórának. Automata (kaliber: F6922). Kőszám: 22. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 43,8 mm, vastagsága 14 mm). Vízállóság: 20 bar. Korlátozott darabszám: világszerte 2700. Az egyenértékű modell ára Japánban 45 000 ¥.

(Jobbra)
Eredeti WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
Az ORIENT első vízálló órája belső forgó lünettával. Két koronájával és elvékonyodó lünettájával a formavilág az 1960-as évek svájci gyártású búváróráit idézi. 1969-ben az AAA King Diver váltotta fel. A karóra háromféle számlappal ismert. A fényképen a legnépszerűbb számlap látható, foszforeszkáló pontokkal. Automata (L-típusú, kaliber: 660). Kőszám: 25. 18 000 vibráció/óra. SS (átmérő 43 mm). Vízállóság: 40 m. A gyártása megszűnt.

EREDETI

ÚJ VÁLTOZAT

EREDETI

A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER eredeti modellje, amelyet 1965 és 1969 között gyártottak, foszforeszkáló festékkel bevont, nyíl alakú mutatókkal került forgalomba. Az órakör háromdimenziós jelzési dombornyomással készültek.

ÚJ VÁLTOZAT

A 2020-ban bemutatott, újragyártott modellek négyféle számlappal kerülnek forgalomba. Az itt bemutatott modell „Jaguar Focus” számlappal rendelkezik, arany és fekete színekben. Az órakör jelzései gyémántvágott formában élnek tovább, miközben a mutatók is két irányban eszközölt, gyémántvágott megjelenést kaptak.

EREDETI

Mivel az automata mechanika 30 mm-es átmérőt igényel, a nagy méretű tok 43 mm-es. Ebből kifolyólag a tok fülei lefelé kanyarodnak, megkönnyítve ezzel az illeszkedést az óra viselése közben. Tokja kompresszoros tokhoz hasonló, noha a háta hagyományos módon, csavarral záródik.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok kortárs, modern megjelenést kapott. A fülek megrövidülése következtében egyszerűbbé vált a kezelés.

A WEEKLY AUTO ORIENT KING
Az 1965-ben napvilágot látott DIVER kompresszoros tokja vízálló megoldást garantált, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett akkortájt, mellé pedig hatékony emelőkerekes automata mechanika társult. A karóra rendelkezett egy belső forgó lünettával, amelyet egy korona mozgatott 2 óránál. Második búvárórája estén az ORIENT azt a mechanizmust vette át, amit csupán néhány svájci óragyártó alkalmazott. A kihívások felé való odafordulás mindig is jellemző volt az ORIENT vállalatra. A tok felépítése megfelelt a hagyományos, csavaros hátlapú tokokénak. A tok megnövelt méretéből adódóan azonban sokat javultak az óra vízálló tulajdonságai, a korábbi „junior” verziónak számító CALENDAR AUTO ORIENT SWIMMER modellel összehasonlítva, a vastagabb vízálló tömítésének is köszönhetően.

Svájci búvárórákra emlékeztető stílusos kialakítása révén, valamint a 6 óránál elhelyezett, egyedi dátumkijelzőnek köszönhetően a karóra hamar a gyűjtők kedvencévé vált. Mivel a tok átmérője elérte a 43 mm-et, az ORIENT a későbbiekben megkezdte a kisebb modellek gyártását is, hagyományos külső forgó lünettával, valamint kézihúzós megoldással.

A fejlesztőcsapat akkor fedezte fel ismét a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER modellt, amikor az archív tartalmak között kutatva arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi az, ami az ORIENT márkát olyan egyedivé teszi, aztán 2020-ban megszületett az óra új kiadása, az ORIENT márka 70. évfordulóját ünnepelendő. A csapat célja az volt, hogy az újragyártott modell a lehető legpontosabb mása legyen az eredetinek. Felkutatták a számlapon látható dátumjelző betűtípusát, valamint minden más alkalmazott betűtípus esetén igyekeztek a lehető leghasonlóbb eredményre jutni. A kidomborodó üveg látványát kristályüveg használatával sikerült visszaadni. Hasonló erőfeszítéseket tettek a karóra fémszíjának esetében is. A fejlesztők kifejezetten a modell számára reprodukálták az eredeti fémszíj kialakítását.

Mindeközben az ORIENT jelentősen feljavította a karóra részleteit. A vízállóság 40 méterről 200 méterre nőtt, a fémszíj esetén pedig a hajtott szemes szíjat felcserélte a tartósabb, tömör szemekből álló óraszíj. A mutatók 2 irányban eszközölt gyémántvágással készülnek, a koronák lazasága pedig teljességgel megszűnt. Az órakör dombornyomott jelzéseit felváltották a több darabból álló jelzések. Összefoglalva, a WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER kiváló minőségű búvárórává avanzsált, megtartva korábbi formavilágát.

Valamennyi modell szemrevaló, az ORIENT rajongók körében azonban a limitált kiadású, színátmenetes számlappal ellátott darabok a legnépszerűbbek. A mostanában közkedvelt színátmenetes számlapot az ORIENT az 1970-es években vezette be, „Jaguar Focus” elnevezéssel. Végül ilyen számlap került a limitált darabszámú WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER órára is, szimbolikus színekbe öltöztetve az ikonikus ORIENT darabot.

A 70. évfordulóját ünneplő ORIENT megbízható kivitelezéséről elhíresült márkaként aktívan kutatja archívumait. Mindezek mellett az ORIENT arra törekszik, hogy megőrizze múltjának figyelemre méltó vívmányait. A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER működése követi a jól bevált megoldásokat, ám az ára Japánban jelenleg csupán 45 000 ¥. Az ORIENT megfizethető árai tehát továbbra is változatlanok, még a legújabb, mutatós búvárórák esetén is.

ÚJ SZÍN
RA-AA0D02R

ÚJ SZÍN
RA-AA0D03E

EREDETI MEGJELENÉS
RA-AA0D01B

A WEEKLY AUTO ORIENT KING DIVER
Modell megjelenésével az ORIENT márka 70. évfordulójáról kívántak megemlékezni. Az eredeti formavilág megtartása mellett újragondoltak számtalan funkciót, így a vízállóság már egészen 20 bar nyomásig garantált, a szíj pedig tömör szemekkel készül. Az óra négyféle számlappal kerül forgalomba: a színátmenetes „Jaguar Focus” számlappal (RA-AA0D04G, amelyből a világon mindössze 2700 darab készül), az eredeti fekete számlappal (RA-AA0D01B), valamint a két új, köztük a zöld (RA-AA0D03E) és piros (RA-AA0D02R) színű számlappal. Az egyenértékű modell ára Japánban 45 000 ¥.

*Eredeti megjelenés: Chronos, japán kiadás, 2020. március

Kövess minket Instagramon

Colors on the website may not be the exact color as the actual product. The specifications will be modified without notice for technical improvements.
The code on the dial or the caseback may differ from the actual product. Please note that some items on the website have limited availability.