Otthoni készülékek Orient70thRetroFutureCamera

Az akkoriban megálmodott jövő soha nem halványul el.

Az ORIENT számtalan egyedülálló terméket alkotott. Az egyik legjobb példa erre a 2005-ben megjelent Retro-Future sorozat. A szembeötlő módon ORIENT-stílusú karórák fényképezőgép és gitármotívumokkal kerültek forgalomba. A Retro-Future sorozat 2020-ban ismét előkerült, az ORIENT 70. évfordulójának alkalmából.

(Balra) Retro-Future Camera
RA-AR0204G. A legújabb kiadású modell, amely a 2005-ben kiadott eredeti verzió újragyártása. A formavilág lényegében megegyezik az eredetivel, miközben a részletek számtalan tekintetben megújultak. A képen a „Jaguar Focus” számlappal ellátott modell látható. Az ORIENT 70. évfordulója alkalmából, limitált példányszámban kerül forgalomba. Automata (kaliber: F6S22). Kőszám: 24. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 40,8 mm, vastagsága 12,6 mm). Vízállóság: 5 bar. Korlátozott darabszám: világszerte 2300. Az egyenértékű modell ára Japánban 58 000 ¥.

(Jobbra) Eredeti Retro-Future Camera
Ez volt az eredeti Retro-Future Camera, amelyet úgy alkottak meg, hogy felidézze az 1950-es évek fényképezőgépeinek távolságmérőjét. Az órát eredetileg 2005-ben bocsátották forgalomba. 2010-ben újra kiadták egy stopperrel kiegészülve, kézihúzós változatban, push-pull koronával. Automata (kaliber: F6S22). Kőszám: 24. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 41,8 mm, vastagsága 13,7 mm). Vízállóság: 10 bar. A gyártása megszűnt.

EREDETI

ÚJ VÁLTOZAT

EREDETI

Az eredeti Retro-Future Camera részletei a fényképezőgépek távolságmérőjének mechanikáját juttatják eszünkbe. A fényképezőgépek zárját felidéző számlapon egy ablakon keresztül tekinthetünk be a felhúzórendszer működésébe.

ÚJ VÁLTOZAT

Az újragyártott modell számlapja, amely jóval kontrasztosabb az eredetinél. A kis másodpercmutató körlapjának mérete csökkent, a betekintő ablak ráadás üvegét pedig eltávolították a billegő jobb láthatóságának jegyében. A számlap és a mutatók közti távolság szintén csökkent.

EREDETI

A koronavédő kialakítása a fényképezőgépek négyzetes keresőjéhez hasonlatos. A lünetta és a korona külső pereme pontosan úgy fogazott, akár a fényképezőgépek gombjai, a karóra összességében így valóban egy fényképezőgépre emlékeztet.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok oldaláról tekintve a tok élei élesebben kivehetők az eredetihez képest, miközben kevesebb elem tarkítja felszínét. A precíziós kidolgozás egyetlen pillantás alatt tetten érhető a koronák formáinak összehasonlítása során.

EREDETI

A 46-os sorozatszámú szerkezet mechanikája hátulról. Hátulról kiválóan látható, hogy a hátlap nem kör alakú, hanem egyedi párnaformával készült.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok hátulja kerekded formában született újjá. Végső kidolgozottsága jelentős mértékben javult.

Az ORIENT többféle módon is képes volt felszínre hozni az órákban rejlő vonzerőt. Ezt különösen jól mutatja a 2005-ben forgalomba bocsátott Retro-Future sorozat. Az ORIENT szokatlan megközelítését jól visszatükrözik a választott motívumok, mint például a gitárokról, a fényképezőgépekről, az autókról vagy a kerékpáról ismert motívumok, amelyek óriási sikert arattak. Olyankor, amikor nem mutatkozik különösen nagy igény a mechanikus órák irányába, az efféle tematikus kombinációk mindig hatékonynak bizonyulnak. Ahogy azt Katsunori Kume formatervező mondja, az egész „csupán egy kísérlet azokat az időket szem előtt tartva, amikor a mechanikus karórák ismét divatba jönnek.” A Retro-Future modell az ORIENT 70. évfordulója alkalmából tért vissza 2020-ban. Az alapvető kialakítás változatlan maradt, de az ORIENT márka érésével a formák is letisztultabbá váltak. Bár továbbra is egyedi darabokról van szó, a figyelemfelhívás kevésbé tapintható, így hétköznap is bátran viselhető órákat kapunk. Ez kiválóan mutatja az ORIENT érettségét márkaként.

Az új Retro-Future Camera nagy vonalakban követi a 2005-ben kiadott első modell kialakítását, de valójában olyan sok változáson ment keresztül, mintha egy másik órával állnánk szemben. A legszembetűnőbb változáson a tok esett át. A fényképezőgép keresőjéhez hasonló négyzetes koronavédő vonalai finomabbá váltak, stílusa pedig a továbbfejlesztett részletekhez igazodik. A korábban 12 óránál elhelyezett járástartalék-mutató eltűnt, a lünettára festett órakör pedig vékonyabb betűtípust alkalmaz, amely egy jóval kompaktabb órát eredményez. Ez a fajta finom diszkréció jár át valamennyi részletet. A korábbi verzió egy egyedi alakú, háromsoros vagy gumiból készült szíjjal került forgalomba. A korlátozott darabszámú modellhez ezúttal marhabőr szíj társul, pompásan texturált kivitelben. Az élesebb kontraszt érdekében a számlap külső pereménél nagyobb távolság látható, a számlap pedig végül „Jaguar Focus” színezetet kapott, amely az ORIENT 70. évfordulós óráinak hivatalos színe. A „Jaguar Focus” festés árnyékolása intenzívebb, miközben a 12 óránál látható ORIENT logó, valamint a 6 óránál helyet kapó másodpercmutató jelzései oldalirányba fekete árnyékot vetnek, elkülönülve a számlap egészétől. A korábbi ORIENT órák esetén nem fordítottak ilyen mértékű figyelmet a részletekre.

Az újragyártott modell esetén a tok elrendezése is megváltozott. Az eredeti Retro-Future órák hátlapja párna alakú volt, míg az új Retro-Future modellek hátlapja kerek formájúra változott, továbbfejlesztett textúrák alkalmazása mellett. A Retro-Future újragyártása során az Epson egy teljesen új tok kidolgozása mellett döntött, ahelyett, hogy megpróbálta volna átalakítani a meglévő verziót. A karóra textúráját csak még tovább javítják a tok, valamint a korona hangsúlyosabb élei. A döntés, amely arra irányult, hogy ne csak egyszerűen továbbgondolják a tok korábbi kialakítását, az ORIENT büszkeségéről tesz tanúbizonyságot. Az új és a régi Retro-Future modellek hasonlítanak ugyan egymásra, de részleteikben rendkívüli módon eltérnek.

Továbbfejlesztett textúrájával az új Retro-Future sorozat tökéletes egyensúlyt jelent az egyedi megjelenés és a praktikum között. Az ára azonban nem különösebben változott. Annak ellenére, hogy valóban szemrevaló karóráról beszélünk, az ára Japánban csak 58 000 ¥. „Az akkoriban megálmodott jövő” továbbra is megfizethető áron kapható. Ettől ORIENT az ORIENT.

EREDETI RETRO-
FUTURE GUITAR

EREDETI RETRO-
FUTURE GUITAR

EREDETI RETRO-
FUTURE CAMERA

A Retro-Future sorozat az 1950-es és 1970-es évek ipari formatervezését ötvözte a mechanikus karórákkal. A Retro-Future Camera 2005-ös megjelenését követően többféle modell is napvilágot látott.
(Jobbra) A Retro-Future Camera eredeti modellje, amely 2005-ben jelent meg először. Mivel az óra annyira népszerű volt, 2010-ben kiadták a továbbfejlesztett, specifikációkkal rendelkező változatát.
(Középen) A Retro-Future Guitar, amely 2014-ben látott napvilágot. A számlap természetes fából készült, akárcsak egy igazi gitár.
(Balra) A 2013-ban kiadott Retro-Future Guitar vörös számlappal.
A gyártás valamennyi modell vonatkozásában megszűnt.

*Eredeti megjelenés: Chronos, japán kiadás, 2020. március

Kövess minket Instagramon

Colors on the website may not be the exact color as the actual product. The specifications will be modified without notice for technical improvements.
The code on the dial or the caseback may differ from the actual product. Please note that some items on the website have limited availability.