Az akkoriban megálmodott jövő soha nem halványul el.

Az ORIENT számtalan egyedülálló terméket alkotott. Az egyik legjobb példa erre a 2005-ben megjelent Retro-Future sorozat. A szembeötlő módon ORIENT-stílusú karórák fényképezőgép és gitármotívumokkal kerültek forgalomba. A Retro-Future sorozat 2020-ban ismét előkerült, az ORIENT 70. évfordulójának alkalmából.

(Balra) Retro-Future Camera
RA-AR0204G. A legújabb kiadású modell, amely a 2005-ben kiadott eredeti verzió újragyártása. A formavilág lényegében megegyezik az eredetivel, miközben a részletek számtalan tekintetben megújultak. A képen a „Jaguar Focus” számlappal ellátott modell látható. Az ORIENT 70. évfordulója alkalmából, limitált példányszámban kerül forgalomba. Automata (kaliber: F6S22). Kőszám: 24. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 40,8 mm, vastagsága 12,6 mm). Vízállóság: 5 bar. Korlátozott darabszám: világszerte 2300. Az egyenértékű modell ára Japánban 58 000 ¥.

(Jobbra) Eredeti Retro-Future Camera
Ez volt az eredeti Retro-Future Camera, amelyet úgy alkottak meg, hogy felidézze az 1950-es évek fényképezőgépeinek távolságmérőjét. Az órát eredetileg 2005-ben bocsátották forgalomba. 2010-ben újra kiadták egy stopperrel kiegészülve, kézihúzós változatban, push-pull koronával. Automata (kaliber: F6S22). Kőszám: 24. 21 600 vibráció/óra. Járástartalék: kb. 40 óra. SS (átmérő 41,8 mm, vastagsága 13,7 mm). Vízállóság: 10 bar. A gyártása megszűnt.

EREDETI

ÚJ VÁLTOZAT

EREDETI

Az eredeti Retro-Future Camera részletei a fényképezőgépek távolságmérőjének mechanikáját juttatják eszünkbe. A fényképezőgépek zárját felidéző számlapon egy ablakon keresztül tekinthetünk be a felhúzórendszer működésébe.

ÚJ VÁLTOZAT

Az újragyártott modell számlapja, amely jóval kontrasztosabb az eredetinél. A kis másodpercmutató körlapjának mérete csökkent, a betekintő ablak ráadás üvegét pedig eltávolították a billegő jobb láthatóságának jegyében. A számlap és a mutatók közti távolság szintén csökkent.

EREDETI

A koronavédő kialakítása a fényképezőgépek négyzetes keresőjéhez hasonlatos. A lünetta és a korona külső pereme pontosan úgy fogazott, akár a fényképezőgépek gombjai, a karóra összességében így valóban egy fényképezőgépre emlékeztet.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok oldaláról tekintve a tok élei élesebben kivehetők az eredetihez képest, miközben kevesebb elem tarkítja felszínét. A precíziós kidolgozás egyetlen pillantás alatt tetten érhető a koronák formáinak összehasonlítása során.

EREDETI

A 46-os sorozatszámú szerkezet mechanikája hátulról. Hátulról kiválóan látható, hogy a hátlap nem kör alakú, hanem egyedi párnaformával készült.

ÚJ VÁLTOZAT

A tok hátulja kerekded formában született újjá. Végső kidolgozottsága jelentős mértékben javult.

Az ORIENT többféle módon is képes volt felszínre hozni az órákban rejlő vonzerőt. Ezt különösen jól mutatja a 2005-ben forgalomba bocsátott Retro-Future sorozat. Az ORIENT szokatlan megközelítését jól visszatükrözik a választott motívumok, mint például a gitárokról, a fényképezőgépekről, az autókról vagy a kerékpáról ismert motívumok, amelyek óriási sikert arattak. Olyankor, amikor nem mutatkozik különösen nagy igény a mechanikus órák irányába, az efféle tematikus kombinációk mindig hatékonynak bizonyulnak. Ahogy azt Katsunori Kume formatervező mondja, az egész „csupán egy kísérlet azokat az időket szem előtt tartva, amikor a mechanikus karórák ismét divatba jönnek.” A Retro-Future modell az ORIENT 70. évfordulója alkalmából tért vissza 2020-ban. Az alapvető kialakítás változatlan maradt, de az ORIENT márka érésével a formák is letisztultabbá váltak. Bár továbbra is egyedi darabokról van szó, a figyelemfelhívás kevésbé tapintható, így hétköznap is bátran viselhető órákat kapunk. Ez kiválóan mutatja az ORIENT érettségét márkaként.

Az új Retro-Future Camera nagy vonalakban követi a 2005-ben kiadott első modell kialakítását, de valójában olyan sok változáson ment keresztül, mintha egy másik órával állnánk szemben. A legszembetűnőbb változáson a tok esett át. A fényképezőgép keresőjéhez hasonló négyzetes koronavédő vonalai finomabbá váltak, stílusa pedig a továbbfejlesztett részletekhez igazodik. A korábban 12 óránál elhelyezett járástartalék-mutató eltűnt, a lünettára festett órakör pedig vékonyabb betűtípust alkalmaz, amely egy jóval kompaktabb órát eredményez. Ez a fajta finom diszkréció jár át valamennyi részletet. A korábbi verzió egy egyedi alakú, háromsoros vagy gumiból készült szíjjal került forgalomba. A korlátozott darabszámú modellhez ezúttal marhabőr szíj társul, pompásan texturált kivitelben. Az élesebb kontraszt érdekében a számlap külső pereménél nagyobb távolság látható, a számlap pedig végül „Jaguar Focus” színezetet kapott, amely az ORIENT 70. évfordulós óráinak hivatalos színe. A „Jaguar Focus” festés árnyékolása intenzívebb, miközben a 12 óránál látható ORIENT logó, valamint a 6 óránál helyet kapó másodpercmutató jelzései oldalirányba fekete árnyékot vetnek, elkülönülve a számlap egészétől. A korábbi ORIENT órák esetén nem fordítottak ilyen mértékű figyelmet a részletekre.

Az újragyártott modell esetén a tok elrendezése is megváltozott. Az eredeti Retro-Future órák hátlapja párna alakú volt, míg az új Retro-Future modellek hátlapja kerek formájúra változott, továbbfejlesztett textúrák alkalmazása mellett. A Retro-Future újragyártása során az Epson egy teljesen új tok kidolgozása mellett döntött, ahelyett, hogy megpróbálta volna átalakítani a meglévő verziót. A karóra textúráját csak még tovább javítják a tok, valamint a korona hangsúlyosabb élei. A döntés, amely arra irányult, hogy ne csak egyszerűen továbbgondolják a tok korábbi kialakítását, az ORIENT büszkeségéről tesz tanúbizonyságot. Az új és a régi Retro-Future modellek hasonlítanak ugyan egymásra, de részleteikben rendkívüli módon eltérnek.

Továbbfejlesztett textúrájával az új Retro-Future sorozat tökéletes egyensúlyt jelent az egyedi megjelenés és a praktikum között. Az ára azonban nem különösebben változott. Annak ellenére, hogy valóban szemrevaló karóráról beszélünk, az ára Japánban csak 58 000 ¥. „Az akkoriban megálmodott jövő” továbbra is megfizethető áron kapható. Ettől ORIENT az ORIENT.

EREDETI RETRO-
FUTURE GUITAR

EREDETI RETRO-
FUTURE GUITAR

EREDETI RETRO-
FUTURE CAMERA

A Retro-Future sorozat az 1950-es és 1970-es évek ipari formatervezését ötvözte a mechanikus karórákkal. A Retro-Future Camera 2005-ös megjelenését követően többféle modell is napvilágot látott.
(Jobbra) A Retro-Future Camera eredeti modellje, amely 2005-ben jelent meg először. Mivel az óra annyira népszerű volt, 2010-ben kiadták a továbbfejlesztett, specifikációkkal rendelkező változatát.
(Középen) A Retro-Future Guitar, amely 2014-ben látott napvilágot. A számlap természetes fából készült, akárcsak egy igazi gitár.
(Balra) A 2013-ban kiadott Retro-Future Guitar vörös számlappal.
A gyártás valamennyi modell vonatkozásában megszűnt.

*Eredeti megjelenés: Chronos, japán kiadás, 2020. március